Tropische test voor de DIOPSIS camera

1 februari 2023

Niet alleen in Nederland willen we beter weten hoe het gaat met de insecten stand, ook internationaal is er veel aandacht voor de ontwikkeling van camera’s om insecten te monitoren. DIOPSIS is onderdeel van een consortium, genaamd Easy RIDER, welke financiering heeft gekregen van de UK Research & Innovation fund om internationale partnerships en netwerken op te bouwen specifiek gericht op insecten monitoring. Een van de doelen van dit project is om verschillende nieuwe insectencamera’s te testen in een omgeving waar dit nog niet is gebeurt: de tropen. Dus togen we met een kleine groep afgevaardigden naar Barro Colorado Island in Panama.

Barro Colorado, droom van elke bioloog

Barro Colorado is een eiland van ruim 15 km2 in het midden van het Panamakanaal. Het gehele eiland is volledig beschermd als natuurreservaat en wordt beheerd door het Smithsonian Instituut. Zij hebben een permanent onderzoekscentrum op het eiland waar ruim 50 onderzoekers kunnen verblijven. Hierdoor is dit het meest bestudeerde stuk tropisch regenwoud ter wereld. DIOPSIS projectleider Chantal Huijbers is een afgestudeerd bioloog en mocht een week mee naar Barro Colorado eiland om de DIOPSIS camera te testen. Voor haar was het een droom die werkelijkheid werd: een week ondergedompeld in het regenwoud met de vele geluiden van apen, vogels, insecten, weg van de bewoonde wereld, en kijken hoe de DIOPSIS camera werkt in zo’n nieuwe omgeving. Daarnaast was het ook de ideale gelegenheid om met deze internationale groep ervaringen uit te wisselen over het monitoren van insecten met slimme camera’s.

Links: de opstelling met de DIOPSIS camera voor testen op Barro Colorado Island.
Rechts: een foto van de camera met speciale LepiLED lichten om nog meer nachtvlinders aan te trekken.

Tropische insectendiversiteit in alle soorten en maten

De DIOPSIS camera is gedurende 4 dagen en nachten in Panama getest. ‘s Nachts hebben we ook geëxperimenteerd met andere verlichting die een UV range heeft waar meer nachtvlinders door worden aangetrokken. De camera werkte goed, ook met warme temperaturen en heeft veel gave insecten gefotografeerd. Het DIOPSIS beeldherkenning algoritme is natuurlijk nog niet getraind om deze insecten te identificeren, maar als er internationaal gewerkt wordt aan het annoteren van meer insectensoorten kunnen we uiteindelijk ook algoritmes maken die soorten herkennen in andere landen. Dan wordt DIOPSIS ook internationaal inzetbaar!

Overzicht van de variëteit aan insecten waargenomen door de DIOPSIS camera.
Heel soms komt er een iets groter beest voorbij zoals deze coati rechtsboven.

Meer berichten

DIOPSIS insectencamera in Kasteeltuin Assumburg

DIOPSIS insectencamera in Kasteeltuin Assumburg

Sinds 24 oktober heeft de historische kasteeltuin van Slot Assumburg in Heemskerk een bijzondere nieuwe bewoner: een DIOPSIS insectencamera. Onder belangstelling van enthousiaste vrijwilligers van...

Insectenmonitoring in ARTIS, een test met DIOPSIS

Insectenmonitoring in ARTIS, een test met DIOPSIS

Naturalis werkt samen met drie andere organisaties (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente en Westerdijk Instituut) aan ARISE, een nationale onderzoeksinfrastructuur voor het identificeren...