Beeldherkenning

Naturalis Biodiversity Center heeft in 2020 een AI algoritme ontwikkeld dat wordt gebruikt om de foto’s van de DIOPSIS insectencamera te analyseren en op elke foto de insecten te tellen, te herkennen en hun gewicht te bepalen. In 2025 komt er een update van het algoritme.

Tellen

In de eerste stap van het proces analyseert het algoritme waar op de foto de insecten staan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen insecten en andere voorwerpen in het beeld, zoals modder, gras en schaduw. Wanneer de insecten gelokaliseerd zijn, kan hun aantal eenvoudig geteld worden.

De DIOPSIS insectencamera maakt foto’s wanneer beweging op het gele scherm wordt gedetecteerd. De beeldherkenningsoftware volgt de insecten die in beeld zijn. Insecten die langer op het scherm blijven zitten, worden waarschijnlijk dus meerdere keren gefotografeerd, maar in de resultaten wordt aangegeven voor welke detecties het om hetzelfde individu gaat. Zo worden dubbele tellingen voorkomen.

     

    Herkennen

    Het algoritme is getraind op basis van een dataset van zo’n 4000 foto’s genomen door de insectencamera’s. Hierop zijn door experts ruim 4800 insecten zijn geïdentificeerd. Net als de bekende gezichtsherkenning bij mensen, zoekt het algoritme naar bepaalde specifieke kenmerken, die het zelf uit een geannoteerde dataset extraheert. Het algoritme maakt ook een inschatting van de betrouwbaarheid van de determinaties. Onzekere identificaties kunnen desgewenst uitgesloten worden bij een ecologische analyse van de resultaten.

    Het huidige algoritme is in staat om insecten te classificeren op het niveau van 7 soorten, 4 genera, 41 families en 11 ordes. De meeste identificaties worden uitgevoerd op familieniveau.

    Gewicht bepalen

    Door de lengte van een insect te meten en deze te relateren aan een bestaande dataset van gewichten van vergelijkbare soorten, wordt via een gebroken machtsfunctie geschat wat de biomassa van het insect is. Deze methode is het nauwkeurigst wanneer de exacte soort bekend is. 

    Data-analyse: ruwe data

    Naturalis Biodiversity Center bouwt samen met de Universiteit van Twente, de Universiteit van Amsterdam en het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute aan ARISE, een digitale onderzoeksinfrastructuur om alle meercellige soorten in Nederland te identificeren en monitoren. Binnen ARISE is een datapijplijn gebouwd om foto’s van de DIOPSIS camera’s naar de Snellius supercomputer sturen waarop het algoritme draait.

    Onderzoekers kunnen via de Digital Species Identification (DSI) Portal van ARISE hun eigen foto’s bekijken, analyses uitvoeren en de resultaten downloaden. Deze resultaten bestaan uit tabellen met ruwe data, die als basis dienen voor verder (wetenschappelijk) onderzoek. De ecologische interpretatie van deze data is dus aan de onderzoeker zelf.

    Niet-wetenschappelijke gebruikers hebben geen toegang tot de DSI Portal. Zij kunnen kunnen echter wel tegen betaling data-analyses laten uitvoeren. 

    Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen via diopsis@naturalis.nl

    Update algoritme in 2025

    Naturalis is bezig met een update van het DIOPSIS-algoritme. Naast een verbeterde insectendetectie, zal dit algoritme ook veel meer taxa kunnen herkennen. De focus ligt bij deze update op grote motten. De release van dit nieuwe algoritme wordt verwacht in het derde of vierde kwartaal van 2025.