DIOPSIS insectencamera update mei 2021

11 mei 2021

De eerste batch van het nieuwe insectencamera ontwerp wordt momenteel geproduceerd en zal deze zomer in Nederland toegepast worden.

Wat doet de camera?

Zijn belangrijkste taak is om foto’s te maken van een scherm wat insecten aantrekt. LED (UV) verlichting wordt gebruikt om vliegende insecten aan te trekken, ook ’s nachts. De foto’s worden op het apparaat opgeslagen en kunnen via wifi of een mobiele dataverbinding naar een webserver naar keuze worden verzonden. Via een camera management module kunnen instellingen beheerd worden en kan een camera op afstand gevolgd. Zie deze pagina voor meer informatie.

Kan ik de camera kopen?

Deze nieuwe versie, versie 2.0, wordt geproduceerd en getest op geselecteerde locaties, in samenwerking met zeven Nederlandse provincies. Daarnaast worden ze ingezet voor onderzoek in de ‘Living Labs’, onderdeel van het ‘Deltaplan Biodiversiteitsherstel’. De start-up Faunabit produceert, least en verkoopt de camera’s. Na deze eerste productie batch van een beperkt aantal camera’s, zal Faunabit de camera in de loop van 2021 aan een breder publiek aanbieden.

Hoe werkt de beeldherkenning?

Naturalis Biodiversity Center en partners hebben speciaal voor Nederland een beeldherkenningsmodel ontwikkeld voor vliegende insecten die voor de camera zijn gezien in 2019 en 2020. Hiervoor wordt een softwarepakket genaamd ‘NOUS’ (Intel) gebruikt. Duizenden bijgesneden foto’s van insecten gemaakt door de camera zijn geannoteerd door ervaren entomologen van EIS Kenniscentrum Insecten. De beeldanalyse wordt uitgevoerd door machine learning experts en draait op servers bij Naturalis. Momenteel in batches één keer per jaar. Nieuwe beeldherkenningsprojecten starten naar verwachting in 2022.

Wordt de door Faunabit verkochte insectencamera geleverd met beeldherkenning?

Voor gebruik in Nederland is het getrainde model beschikbaar. Naturalis rekent een vergoeding voor de benodigde (reken)tijd en opslagcapaciteit. Buiten Nederland is er nog geen getraind model beschikbaar. Er zijn twee mogelijkheden:
Neem contact op met Naturalis (Vincent Kalkman, zie hieronder) om de mogelijkheden te bespreken of gebruik of bouw uw eigen model voor beeldherkenning.

Voor meer informatie

Insectencamera koop of lease via Faunabit: https://faunabit.eu/
DIOPSIS insectencamera project in Nederland: insectencameras@naturalis.nl
Naturalis beeldherkenning: Vincent Kalkman: vincent.kalkman@naturalis.nl

Meer berichten

Tropische test voor de DIOPSIS camera

Tropische test voor de DIOPSIS camera

Niet alleen in Nederland willen we beter weten hoe het gaat met de insecten stand, ook internationaal is er veel aandacht voor de ontwikkeling van camera's om insecten te monitoren. DIOPSIS is...