Vroege vogels radio: Intelligent systeem herkent insecten

8 juni 2020

Op 5 juni zond Vroege Vogels deze radioclip uit. Theo Zeegers, EIS kenniscentrum insecten, werd geinterviewd op voormalig vliegbasis Soesterberg. Het fragment start om 2:31:40 op https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/audio/545062.

Vroege vogels schreef: “Sinds een jaar staan er verspreid over Nederland ‘slimme’ camera’s die de stand van de insecten meet. Het project is gestart naar aanleiding van een Duits onderzoek waaruit bleek dat in 27 jaar tijd de insectenstand, gemeten in biomassa, met 75% is achteruit gegaan. Om de vinger nu aan de pols te houden is dit systeem, Diopsis, geïntroduceerd. De eerste resultaten zijn per camera gepubliceerd op de website. De analyse van de gegevens moet nog plaatsvinden. Naar verwachting komen volgend jaar ook intelligente insectencamera’s op de markt die iedereen in z’n tuin kan plaatsen. Dan kan je behalve meedoen aan het onderzoek ook zelf te weten komen wat er dag en nacht in je tuin aan insecten voorkomt.”

Foto: Intelligente insectencamera op voormalige vliegbasis Soesterberg – Henny Radstaak

Meer berichten

DIOPSIS camera in Klokhuis uitzending

DIOPSIS camera in Klokhuis uitzending

"Het gaat niet goed met de insecten. Vlak over de grens in Duitsland is de hoeveelheid vliegende insecten in de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen! Hoe is dat in Nederland? Onderzoekers Robin en...