Persmomenten in Friesland zorgen voor nationale media aandacht

6 juli 2022

In de Provincie Friesland worden in het kader van de landelijke DIOPSIS pilot 18 camera’s gebruikt deze zomer. Tijdens de plaatsing van de camera’s in Gaast en Dokkum werden we vergezeld door de pers.

Met de camera voor de camera

In Gaast werden we geïnterviewd door Omrop Fryslân. Projectleider Chantal Huijbers (Naturalis) vertelde voor de camera meer over het belang van het monitoren van insecten. Geralt Huisma plaatst dit jaar de camera’s op alle locaties en deze geboren Fries kon dus in het Friese dialect aan de kijkers uitleggen hoe de camera werkt. De uitzending werd later ook opgemerkt door de NOS en uitgezonden in het NOS regio journaal (item start vanaf 4:33) en het NOS Jeugdjournaal.

Geralt Huisma, onze camera plaatser, wordt geïnterviewd door Larissa Lokenberg van Omrop Fryslân.

Persmoment met gedeputeerde van de Provinciale Staten Friesland

Aansluitend was er tijdens het plaatsen van een camera bij de Gemeentewerf in Dokkum een persmoment met gedeputeerde Douwe Hoogland van de Provinciale Staten in Friesland. Hierbij waren verscheidene journalisten aanwezig wat resulteerde in verschillende nieuwsberichten in de Leeuwarder Courant, door RTV NOF (Noardeast-Fryslân), In-Dokkum, en Actief Media.

Plaatsing en demonstratie van een insectencamera door Stephan Peterse van Faunabit, samen met Chantal Huijbers van Naturalis en gedeputeerde Douwe Hoogland. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN (Leeuwarder Courant)

De camera’s zullen tot oktober in het veld blijven staan waarna de beeldverwerking zal plaatsvinden met het algoritme dat door Naturalis is ontwikkeld. 

Meer berichten

Tropische test voor de DIOPSIS camera

Tropische test voor de DIOPSIS camera

Niet alleen in Nederland willen we beter weten hoe het gaat met de insecten stand, ook internationaal is er veel aandacht voor de ontwikkeling van camera's om insecten te monitoren. DIOPSIS is...

Nieuw meetseizoen weer gestart!

Nieuw meetseizoen weer gestart!

Deze zomer worden er weer zo’n 100 DIOPSIS insectencamera’s geplaatst door heel Nederland. Dit gebeurt in het kader van een project dat gefinancierd wordt door 6 provincies (Flevoland, Friesland,...